09 April 2014

Rahustite, uimastite ja valuvaigistite üldisest struktuurist

Nende 3 ainegrupi väga tavaliseks ühiseks tunnuseks on 2 laia struktuuri nagu süsinikrõnga või Y kujulise haru asumine molekuli eri osades (üldiselt otstest või järjest ahelas). Need 2 osa on eraldatud ühe ühendava "sillaga". Selliste näidete alla käivad nõrgad valuvaigistid nagu mentool, valproaat (palderjani toimeaine), paratsetamool, aspiriin ja ibuprofeen kuni tugevad uimastid nagu fentanüülid, PCP, ketamiin ja mitmed teised üldnarkoosis kasutatud ained. Kangemates ainetes nagu üldnarkoosis kasutatud propofol ja fentanüülid sisaldavad tihti rohkem kui 2 laia osa järjest reas ning toime on tugevam lisanduvate laiade osadega. Rõngastel võib-olla tugevam toime kui Y kujulistel struktuuridel ning lühemad ühendused nende laiade osade vahel lisavad enamasti tugevust toimele. Täiendav jäme osa võib minimaalset tuntavat doosi vahel 10 korda langetada (fentanüülide puhul ~2-100 korda).

Muidugi on neil ainetel väga erinevad maksimum intentsiivsused ja kõrvaltoimed, mis sõltuvad teistest molekulide osadest nagu näiteks kokaiin, mis blokeerib ioonkanaleid olles kohalikuks narkoosiaineks kuid samas blokeerib ka stimuleerivate neurotransmitterite tagasivõttu, mis teeb selle neuroneid stimuleerivaks aineks. Nende valuvastased mehhanismid on ka väga varieeruvad. Osad vähendavad valu põletiku blokeerimisega, osad aktiveerivad opioidi retseptoreid, osad blokeerivad glutamaadi retseptoreid ja osad blokeerivad ioonkanaleid. Paljud neist häirivad mälu nagu näiteks GABA agonistid.

Näited:
Und tekitav melatoniin, mis oli ainuke uimastav hormoon, mida oskasin otsida.


Valproaat palderjanist, mida kasutatakse epilepsia vastu.


Aspiriin



Paratsetamool



 Ibuprofeen



Mentool.

Propofoli struktuur on sarnane mentooli omaga. Mentool on kerge toimega tuimesti kuid lisanduva Y kujulise struktuuri lisandumine annab tulemuseks propofoli, mis suudab tekitada mälukaotust, tugevat uimasust, teadvuse kaotust ja potentsiaalset surma hingamise peatumisel. Mentooli surmav doos on ~2 grammi kilogrammi kehamassi kohta kuid 25 mg propofoli võib olla surmav. 

Pregabaliin sisaldab kahte Y kujulist osa ja lisaks on see veidi amfetamiini või türosiini (noradrenaliini ja dopamiini algmaterjal) kujuga. Isiklike kogemuste järgi on see valuvastane rahusti, mis toimib sadade milligrammide võtmisel kuid dopamiini laadset sümptomid on tugevad. Kui vasakpoolne Y oleks rõngas, siis oleks see molekul peaaegu türosiini struktuuriga kui sild lämmastiku vahel on pregabaliinis 1 süsiniku võrra pikem (amfetamiinides on sild lämmastiku ja rõnga vahel üldiselt 2 süsinikku pikk). Kui COOH osa eemaldada ja vasakpoolne Y rõngaks teha, siis oleks pregabaliini struktuur peaaegu sama, mis methamfetamiinil. 


Kokaiin. Kuigi see on kohalik narkoosiaine omab kokaiin noradrenaliini ja dopamiini tagasivõttu sarnasel mitmete teiste ainetega, kus molekulid sarnanevad siin mainitud molekulidega kuid noradrenaliini ja dopamiini tagasivõtu inhibeerijates on need jämedad osad tihti ühendatud hapnikuga nagu seda on näha ka kokaiini juures. MDMA ja "bath salts" ainete toimeained sisaldavad tihti hapnikuga rõngast teise rõnga küljes nagu hapnikuga "sild" mis ühendaks sama rõnga teise osaga ja annaks sarnase stimulandi effekti. Aspiriini puhul ei piisa hapnikust ainele stimulandi toime andmiseks ning tugevates uimastites pole üldiselt hapnikku jämedaid osi ühendavates sildades.

Vähemalt siinsete näidete järgi paistab, et lämmastik jämedate kohtade ühendajana pigem lisab tugevust.

THC lagunemine CBD'ks on näide, kus stimuleerivast ainest saab rahusti kui struktuuris tekivad ainult ühe sillaga ühendatud laiad osad. Potentsiaalselt lisab uimastavat toimet see, et rõngaste vaheline jäänud sild pole CBD molekulis hapnikuga.
 PCP mille tugev doos on ~10 mg.


 Ketamiin, millel on rõngas vähem ja mille tugev doos on ~100 mg.


JWH-018 on valuvastane sünteetiline kannabinoid, mis võib tekitada tugevat ärevust. Võib-olla on ka selles näites hapnik rõngaid ühendavas sillas üks põhjuseid, miks see stimuleerib.  

CP 47,497 on valuvastane uimastav sünteetiline kannabinoid.

Alprazolaam on üks väikseima doosiga toimiv bensodiasepiin, millel on täiendav neljas rõngas (ülajoonisel ülemine viisnurkne "rõngas").




Fentanüül

Remifentanüül on umbes 2 korda tugevama toimega kui fentanüül.

Karfentanüül (carfentanyl) mõjub umbes 100 korda väiksema kogusega kui fentanüül.