07 April 2012

Kannabinoidi retseptorite võrdlus

Otsingud tegin NCBI's valkude otsimise järel BLAST võrdlusega kasutades ainult inimeste valgujärjestusi. Otsisin kõiki kannabinoidi retseptoreid mida teadsin (GPR55, CB1 ja CB2).
Sarnasusi tuli paljude tõsiselt kõlavate retseptoritega nagu hüübimise reguleerijad ja immuunsüsteemi kemokiinide retseptorid kuigi praktikas pole paistnud väga tõsist mõju neile retseptoritele. Bioloogias sarnanevad poolsuvalised retseptorid paljude teiste valkudega ja kui mingi aine mõjub mitmel viisil, siis see kinnitub mitme retseptori külge või on kehas selle retseptoriga mitu sarnase ehitusega retseptorit, mis vahendavad aine erinevaid toimeid (seda valkude sarnanemise varianti olen näinud iga kuulsama neurotransmitteri retseptori võrdlusel). 
Tulemuste piiratuse tõttu nägin alates 25% identsusega tulemusi. Otsingu tulemused kattusid enamasti eri retseptoritel.
CB1 ja CB2 sarnanesid stressihormoonide ja adenosiini retseptoritega. GPR55 juures paistis teadvusele olulisena sarnasus morfiini mu-opioidi retseptoriga. Sarnasus mu-opiodi retseptoritega võib selgitada mitmeid kanepi tarbimisega kaasnenud sümptomeid (suu ja limaskestade kuivus, silmade kuivus, higistamise vähenemine, kehatemperatuuri langemine, valu nõrgenemine, tuju tõus, ajutine kõhukinnisus ja iivelduse vähenemine) ning samuti võõrutusnähtuseid (higistamine, rahutus, limaskestade hüperaktiivsus, unetus, pahurus ning pikaajalise intentsiivse tarbimise järel kõhulahtisus, iiveldus ja oksendamine), mis samuti sarnanevad morfiini omadega.

THC seondub kõigi 3 retseptoriga ligikaudu ühtlaselt tugevalt (GPR55 ja CB1 umbes sama hästi ning CB2 aktiivsust suurendab see 50% ~20 korda väiksema doosiga kui teisi kahte).

BLAST otsing (inimese GPR55 võrdlus teiste inimeste valkudega). Suurem kattuvus oli vereliistakuid aktiveeriva faktoriga (26%), hüübimist tekitava trombiini laadse retseptoriga (26%), valgelible CXCR4 ja CCR4 (26%) (CXCR4 ja CCR4 on HIV'i sisenemiseks vajalikud 2 kaasretseptorit), vaba rasvhappe retseptor 3'ga (27%), LPA (Lysophosphatidic acid) retseptoriga 31% (rakkude pooldumist stimuleeriv retseptor), bradükiniin B1 retseptoriga 28% (bradükiniin laiendab veresooni ja langetab vererõhku ning B1 teeb seda põhiliselt verekaotuse ajal) ja mu-opioidi retseptor (25%).

Inimese CB1 võrreldes inimeste valkudega. 31% kattuvus veresoone sisepinna rakke kleepiva S1PR1 (sphingosine-1-phosphate receptor 1) retseptoriga.
29% alfa-adrenaliini, 28% adenosiini, ACTH ja melanokortiini (kõik peale adenosiini on stressihormoonid) retseptoritega.
28% kattuvus rakkude pooldumist stimuleeriva LPA retseptoriga.
27% serotoniin-4 (5-HT 4) retseptoriga.


Inimese CB2 BLAST otsinguga saadud sarnasused. 45% kattuvus on CB1 retseptoriga. Veresoonte sisepinna rakkude teket ja aktiveerumisel neid kokku kleepiva S1PR1 retseptoriga (sphingosine-1-phosphate receptor 1) on kattuvus ~28%. 28% kattuvus GPR55 juures mainitud LPA retseptoriga. Adenosiini ja alfa- (ning beeta) adrenaliini retseptoriga ~24-27%. Stressihormooni melanokortiini retseptoritega on sarnasus ~26%.


Agonistide võrdlus. Kontsentratsioon EC50 suurendab retseptori aktiivsust tasemeni, mis on 50% retseptori maksimumist. Emax (%) näitab mitu % suurenes uuringus retseptori aktiivsus võrreldes algaktiivsusega. Ttavaliselt mõõdetakse retseptori aktiivsuse muutust kehavälistes rakkudes.  
Antagonistide võrdlus. Kontsentratsioon IC50 aeglustaks retseptori tööd 50%.

No comments: